Újjászületés - avagy utam egy egészségesebb élet felé

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

A TARTHATÓ ÉS TARTÓS FOGYÁS MEGFONTOLANDÓ SZABÁLYAI

Bármi ami erős koplalással jár vagy egyoldalú táplálkozáshoz, az nem hoz tartós változást

2018. július 28. - Esoxlucius

diet-617756_1920.jpgBármely "csodafogyókúra", amely pár hét alatt ígér tartós és jelentős testsúly csökkenést, ami erőteljes koplalással jár, egy étel egyoldalú és szélsőségesen nagy mennyiségű fogyasztására biztat, vagy teljes tápanyagcsoportokat iktat ki táplálkozásunkból, s azt állítja, hogy csak néhány hétre kell változtatnunk táplálkozási szokásainkon - akár étrend kiegészítők fogyasztására biztatva - az emberek 70-80%-ánál jojózást okoz, amely nem más, mint a súlygyarapodás és fogyás folyamatos váltogatása mint ördögi kör.

A pár hét alatt eredményeket ígérő fogyókúrák olyan szabályokat írnak elő, amelyek rövid ideig kibírhatók, de amelyeket egész életedben nem szívesen tartanál be. A tartós eredményekhez azonban olyan változtatásokat kell bevezetned életedben, amelyekkel a hátra lévő életed 80-90%-ában együtt tudsz élni. 

Ezek nem bonyolult szabályok, pár hét, legfeljebb pár hónap alatt Te is megszokhatod és a megváltoztatott, egészségesebb életmódod részévé teheted.

  • ne csak azzal foglalkozz, hogy milyen élelmiszer mennyi kalóriát tartalmaz. Legalább ilyen fontos, hogy egy étel mennyi "hasznos" tápanyaggal járul hozzá tested egészséges működéséhez. A sok kalória fejében kevés értéket tartalmazó élelmiszereket - fehér liszt, péksütemény, cukros, cukros üdítők - próbáld kiiktatni táplálkozásodból, előnybe részesítve azokat, amelyek magas rost tartalmúak, egészséges rost tartalommal bírnak. Gyümölcslevek helyett fogyassz gyümölcsöt, amelyek fogyókúrázók számára is ajánlottak, vagy pl. avokádót ami kalóriadús, azonban egészséges a benne található zsír.
  • vásárolj pénztárcádnak megfelelően. Nagyon sok egészséges étel alapvetően olcsó, ha hozzászoksz a szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztásához, akkor kevés pénzből is meg tudod oldani az egészséges táplálkozást. Nem szükséges költséges étrend kiegészítőket, vagy drága, egészségesnek tartott élelmiszereket vásárolnod ahhoz, hogy egészségesen táplálkozz.
  • ne mondj le kedvenc élelmiszereidről. A jó fogyókúra és az egészséges életmód nem a folyamatos lemondásról szól. Ismerj meg új módszereket, új recepteket és új alapanyagokat. Készíts diétás élelmiszereket és soha se éhezz. Táplálkozz továbbra is a szád íze szerint!
  • a megfelelő folyadékfogyasztást nem szabad másodlagosként kezelni az étkezéshez képest! Legyen fontos számodra a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett az elfogyasztott italok minősége is. Kerüld a gyümölcsleveket cukortartalmuk miatt - helyettük fogyassz inkább gyümölcsöt, magasabb a rost tartalma - s lehetőleg kerüld az édesítőszerrel készült italokat. Bizonyos édesítőszerek megemelik szervezetünk kortizol szintjét, ami az éhség érzetünket növeli.
  • amennyiben meg tudod oldani, főzz otthon Te magad és családod részére. Így kontrollálhatod, milyen alapanyagok milyen mennyiségben kerülnek bele az elfogyasztott ételeidbe. Ráadásul sok, az anyagcserét terhelő adalékanyagot is kiiktathatsz, ha friss, nyers élelmiszerekből készíted az ételeket.
  • használj minél több fűszert, főzz ízletesen, használj minél több alapanyagot, olvasgass recepteket, próbálkozz kedved szerint, hogy ne und meg az elkészített élelmiszereket.
  • ha néha olyat eszel, amit nem lenne szabad a szabályaid szerint, ne próbálj étkezést kihagyni, extra edzést csinálni, vagy bármi módon kompenzálni! Ezekkel csak felborítanád a már beállt rutinodat. Bocsátsd meg Magadnak a hibát s haladj tovább a már megkezdett jó úton.
  • ügyelj arra, hogy mindig legyen otthon az új életmódodnak, étrendednek megfelelő alapanyag vagy kész élelmiszer akár a hűtőben, akár a fagyasztóban. Így kevesebb valószínűséggel fogsz nassolni lustaságból, vagy gyorsételt rendelni.
  • ne csak az étrendeden változtass, hanem válts ténylegesen életmódot. Hetente háromszor tarts legalább fél óra erősítő mozgást, vagy folyamatos gyaloglást, kerékpározást, futást. Ezzel és a megfelelő fehérjebevitellel megóvhatod a fogyókúra alatt az izomtömegedet vagy akár növelheted is azt. A mozgás és az izmok megtartása vagy növelése felpörgeti az anyagcserédet, több kalóriát égetsz el, ami segíti a fogyást a későbbiek során pedig azt, hogy ne hízd vissza a leadott kilókat.De ne vidd túlzásba a mozgást, mert a hirtelen, túlzó és nem a fehérjebevitelhez igazított mozgás arra készteti a szervezetedet hogy az izmokhoz nyúljon a zsír helyett, Így ha nem találsz alkalmazásokat, amelyek a testméreteidnek, korodnak megfelelően kiszámítják a megfelelő szénhidrát és fehérjebevitelt, vagy nincs dietetikusod, fogyókúra tanácsadód, akkor légy türelmes és maradj a heti háromszori fél-, egy órás mozgásnál.
  • a fogyókúra során ne csak a szénhidrát bevitelre figyelj, hanem a fehérjebevitelre is. Ehhez az interneten vagy az okostelefonodra már számos alkalmazást találhatsz, vagy kérdezz dietetikus szakembert vagy fogyókúrás tanácsadót a fenti tápanyagok bevitelét illetően.
  • legyél türelmes a fogyókúra során. Gondold végig. Testsúlyodat hosszú hónapok, évek alatt érted el. Ne akarj hetek alatt visszatérni optimális, vagy általad optimálisnak tartott testsúlyodhoz. Fogyókúrád elején többet fogysz, aztán ez a fogyás lelassul. Hosszú távon a havi 1-1,5 kilós fogyás már remek eredmény, de kisebb testtömegű, alacsonyabb, illetve kevesebb súlyfelesleggel rendelkező embereknél a havi fél kilogramm tartós testsúly csökkenés is jelentős eredmény - gondold meg, ez évi hat kilogramm minimum. Tehát az állandó méregetés helyett legyél türelmes, ne akadj fenn azon, ha valamelyik nap akár egy-két kilogrammal többet mutat a mérleg. Ez a testsúly mozgás teljesen természetes.
  • az elfogyasztott élelmiszer harmada lehetőleg legyen zöldség, abból is többféle. Lehetőség szerint minél többször iktass be zöld levelekből készített salátát.
  • lehetőleg teljes értékű gabonaféléket fogyassz, teljes kiörlésú kenyeret vagy zabpelyhet, vagy bármilyen rostdús köretet. Ezek nem csak laktatnak, de B vitamin tartalmuk is jelentős.
  • naponta fogyassz jó minőségű fehérjét, lehetőleg heti kétszer szárnyashúst, vagy sovány sertéshúst, valamint heti egyszer halat ha megteheted. Kerüld azonban a sok adalékanyaggal készült feldolgozott élelmiszereket, fagyasztott gyorskészítményeket, virsliket, lehetőleg a magas hústartalmú felvágottak közül válassz.
  • babot, borsót, lencsét lehetőleg heti háromszor fogyasszunk, ezek az adott napon akár az elfogyasztott élelmiszer felét is kitehetik. Rostdús szénhidrátforrások, magas a fehérje tartalmuk, laktatóak és jelentős az ásványi anyag tartalmuk is.
  • heti kétszer-háromszor ajánlatos fogyasztani gyümölcsöket is - az aszalványokat kerülve inkább a szezonális gyümölcsöket leemelve a polcról. Lehetőleg a déli étkezéshez fogyasszuk desszertként önállóan, joghurttal elkészítve, vagy más, diétás édességként elkészítve. Az, hogy mely gyümölcsöket válasszuk - figyelembe véve kalória tartalmukat illetve glikémiás indexüket - már taglaltam korábbi írásamban, illetve szándékomban áll külön kigyújtve is a későbbike során felsorolni.
  • az olajos magvak fogyasztását a nagyon magas olaj, ezáltal kalóriatartalmuk miatt különösen a fogyókúra kezdeti szakaszában ajánlott elkerülni. Ezek későbbi fogyasztása is csak kis mennyiségben engedélyezett, max. egy evőkanálnyi mennyiségben alkalmanként fogyasztva. Azonban jótékony hatásaik miatt ezen élelmiszerek kiűzése a táplálkozásunkból nem ajánlott.
  • alkohol fogyasztása fogyókúra során nem ajánlott, energia tartalma, zsírégetés csökkentő hatása miatt. Természetesen egy-egy ünnepi alkalommal egy pohár száraz bor, vagy pezsgő elfogyasztása nem csak megengedett, hanem sok esetben a lelkünknek megnyugtató is. Azonban kerüljük az édes koktélokat, likőröket. Fogyókúra befejezése után is csak mértékkel fogyasszunk. No és felelősséggel.

Ez tizennyolc olyan szabály, amit véleményem szerint érdemes figyelembe venni. Természetesen, több szabályt is be lehet tartani, én azonban a legfontosabbakat próbáltam felsorolni, érintve az életmódváltással kapcsolatos összes olyan területet - étkezés, italfogyasztás. mozgás - amiben változtatnunk érdemes a tartós és az egészséges életmódhoz elvezető úton.

A bejegyzés trackback címe:

https://obesitas.blog.hu/api/trackback/id/tr10014147665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása