Újjászületés - avagy utam egy egészségesebb élet felé

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

AZ ELHÍZÁS ÉS KÖVETKEZMÉNYEI A MEGELŐZÉS FONTOSSÁGA

2018. május 27. - Esoxlucius

lake-constance-1937136_1920.jpg

Mint oly sokan én is sokáig áltattam magam azzal a sokak által hangoztatott önámítással, hogy kövéren jól érzem magam a bőrömben. Egy idő után kialakul egy hamis énkép, úgy látja az ember, nem is kövér, vagy nem túlzottan. Jönnek a nyugtató szavak, nem is eszek sokat, más is hasonlóan néz ki.

Igen, sajnos elhízás tekintetében Magyarország az élvonalat erősíti. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2017-es jelentése szerint a felnőtt magyar lakosság körében 28-31% között mozog az elhízottak aránya. Bennünket az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland előz meg. Vagyis kimondhatjuk: Európa legelhízottabb nemzete vagyunk.

S hogy ennek mik a következményei? Szakemberek szerint a túlsúly komoly kiváltó oka számos szív- és érrendszeri betegségnek - magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, ízületi betegségek, légzésproblémák stb. De okozhat alvási apnoét és légzésproblémákat, epekövességet és depressziót is.

Aki fogyókúrán töri a fejét vagy már belekezdett (akár sokadszorra is) valószínűleg tudatában van a fent felsorolt egészségromboló következményeknek vagy akár már szenvedője is azoknak - akárcsak jómagam.

Végül egy meglepő adat: napi 100 kcal többletbevitellel akár évi 5 kg súlynövekedést érhetünk el. S hogy ez mennyi ételt jelent? Kb. 2 dl száraz vörösbor, 5-6 db keksz. De egy szelet csokoládéval, fél csomag mogyoróval, vagy fél csomag chipsszel nagyon könnyen ennek akár a dupláját is bevihetjük szervezetünkbe.

Hangsúlyozni szeretném, a rendszeres, napi nassolás következményeire - és mozgásszegény életmód hatására szeretném felhívni a figyelmet. Nem azt javasolom, hogy soha ne fogyasszunk ilyen termékeket, de nyilván a fogyókúra ezen termékek rendszeres fogyasztását kizárja. Fogyókúra után pedig eldönthetjük, azért sportolunk rendszeresen, mert ilyen úgynevezett üres kalóriákat szeretnénk fogyasztani, vagy más, az egészségünk megőrzése érdekében fontosabbnak tartott ételek bevitelét szeretnénk megnövelni.

S el is jutottunk a fogyókúra első - és alighanem legfontosabb alappilléréhez - a rendszeres testmozgáshoz. Erről szól következő bejegyzésem.

A bejegyzés trackback címe:

https://obesitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2414005952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Feher Klara 2018.05.29. 09:14:19

Várom a következő blogokat
süti beállítások módosítása