Újjászületés - avagy utam egy egészségesebb élet felé

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

FÁJNAK AZ ÍZÜLETEID? - MI OKOZHATJA A FÁJDALMAT?

Hogyan függ össze az elfogyasztott ital és az ízületi fájdalom?

2018. augusztus 05. - Esoxlucius

detox-684107_1280.jpg

Az ízületi fájdalom oka számos tényező lehet: autoimmun betegség, sérülés, gyulladás, fertőzés, porckopás. A panaszokat kiválthatja nedves és/vagy hideg levegő, időjárási változás, túlerőltetés, dohányzás, mozgásszegény életmód, túlsúly miatti fokozott terhelés. Én a túlsúly miatti fokozott terhelés és a mozgásszegény életmód oldaláról közelítem meg a tünetet. Ne ijedj meg! nem fogyókúrára szeretnélek rávenni, csupán egy kis odafigyelésre, amennyiben túlsúlyos vagy, vagy hajlamos a túlsúlyra, s heti háromszori alkalommal fél óra könnyű testmozgásra, amennyiben úgy érzed, mozgásszegény életmódot folytatsz.

A napi megfelelő folyadékbevitelre minden évszakban ügyelnünk kell, különösen igaz ez a nyári - és kevesen tudják - a téli időszakra. Ugyanis mind a nyári hőség, mind a téli hideg idő könnyen kiszáradásos tüneteket okoz, 

Mennyi folyadék távozik szervezetünkből?

  • légzéssel 300 ml
  • széklettel 200 ml
  • bőrön keresztül (izzadás nélkül) párolgással 600 ml
  • vizelettel 1400 ml
  • összesen tehát kb.: 2500 ml

Ez a folyadékmennyiség nyáron akár 3500-4000 ml (azaz 3,5-4 liter) is lehet. A kiürített folyadékot nem mindegy, milyen itallal pótoljuk szervezetünkben .Az alkoholos italokról és annak rendszeres és ezáltal káros hatásairól nem szeretnék sok szót ejteni, azt előttem már mások megtették. Sokan automatikusan a természetes cukrokat tartalmazó üdítőkhöz (gyümölcslevek) vagy a cukrozott üdítő italokhoz, teákhoz nyúlnak, büszkén hirdetve, ők bizony eleget tesznek a szervezetük igényelte folyadékok bevitelének, nem gondolva arra, ezen folyadékok cukortartalma igen magas, ezáltal igen könnyen magunkra kaphatunk havi 1-2 kg plusz súlyt, vagy csodálkozunk, hogy hiába végzünk nehéz fizikai munkát, hiába sportolunk, nem fogyunk (három deci meggylé 330 kalória, 3 deci tej 186 kalória, egy dobozos cola 140 kalória). Két liter ezekből történő folyadékpótlás tehát napi 840-1920 kalória, ami egy felnőtt férfi félnapi, illetve egész napi kalóriabevitelének felel meg.

Nem azt tanácsolom, hogy fogyókúrázzunk, nem is azt, hogy ne fogyasszunk soha ezen termékekből.. Csupán azt, hogy figyeljünk oda ivási szokásainkra.

Mit fogyasszunk tehát a cukrozott üdítők és az - egészségesnek tartott - rostos üdítők helyett? Mivel pótoljuk a szervezetünkből kiürített folyadékot?

  • jó minőségű vizet vagy ásványvizet
  • saját magunk készítette gyümölcsökből vagy zöldségekből készített cukormentes ivólevet
  • gyümölcs vagy gyógyteát amit szintén magunk készítünk
  • tejet és folyékony, cukrozatlan tejterméket
  • leveseket
  • lédús gyümölcsöket
  • rendszeres sportolás esetén sportitalokat

Álljon itt az elfogyasztandó italra ajánlatom, amelyet nagyon könnyű elkészíteni.

Összetevői a következők:

  • gyömbér (kb diónyi)
  • citrom (1 db)
  • uborka (15-20 dkg)

A gyömbért karikázzuk vékony szeletekre, a citromot alaposan mossuk meg, vagy használjunk bio citromot, amennyiben ez lehetséges, karikázzuk fel, az uborkát mossuk meg és karikázzuk fel. Az így előkészített anyagokat dobjuk egy kancsóba, öntsük fel 1,5-2 liter jó minőségű ivóvízzel vagy ásványvízzel, tegyük 1,5-2 órára hűtőbe, majd fogyaszthatjuk is. Az így elkészített folyadékot palackokba töltve magunkkal vihetjük a munkahelyünkre, sportoláshoz is. A feldarabolt hozzávalókat nyugodtan felönthetjük háromszor-négyszer, az így készített ital olcsóbb mint a boltokban kapható üdítő, a gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, az uborka vitamin és enzimtartalma miatt kedvező hatású a szervezetünkre (K, C vitamin, zeaxantin enzim), a citrom szomjoltó és magas C vitamin tartalmú valamint vértisztító hatású és szabályozza a szénhidrátok felszívódását.

Mikor igyunk bármilyen folyadékot?

  • ébredés után, hogy beindítsuk az emésztést, zuhanyozás előtt egy pohárral
  • zuhanyozás után egy pohárral
  • étkezés előtt fél órával csökkentve éhségérzetünket, ezzel is elősegítve a súlymegtartást
  • lefekvés előtt
  • amikor csak megszomjazunk

Ha hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, mikor kell innunk, alkalmazzunk figyelmeztető programot a telefonunkra, vagy állítsuk be az óránkat, vagy egyszerűen tartsuk a szemünk előtt poharunkat, valahányszor ránézve, figyelmeztető jelet látva arra, hogy innunk kell.

Ezzel az egyszerű szokásváltoztatással könnyen elérhetünk testsúly csökkenést, ezáltal ízületeinket tehermentesítve csökkenteni annak fájdalmát, a fenti ital rendszeres fogyasztásával pedig esetleges ízületi gyulladásunk tüneteit enyhíthetjük hatásosan.

Nélkülözhetetlen ízületeink egészségének megőrzéséhez  a rendszeresen végzett, nem túl megerőltető rendszeres testmozgás, amelyet lehetőleg naponta, de minimum heti három alkalommal végezzünk.

Ízületeket kímélő sport a gyógytorna, a vízi gimnasztika, a sífutás és úszás, természetesen ezek bármelyike vagy kombinált alkalmazása egyaránt hatásos. Ne feledjük, ízületi fájdalmak esetén nem a pihentetés, hanem a rendszeresen végzett gyógytorna a hatásos! Ezek a testmozgások természetesen nem csak az ízületeink karbantartása, hanem a testsúly megőrzés és a testsúly csökkentés szempontjából is egyaránt fontosak.


A bejegyzés trackback címe:

https://obesitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5214163609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása