Újjászületés - avagy utam egy egészségesebb élet felé

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

ÉLETMÓDVÁLTÁS - TUDATOS ÉS ÉSSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS

Olyan ez, mint a főzés. Csak itt érdemes betartani a receptet,

2018. június 02. - Esoxlucius

salad-3035559_1920.JPGMielőtt fogyókúrázni kezdenél, vagy a kudarcba fulladt diétáidon keseregnél, gondold végig, mit tehetsz testsúlycsökkentésed érdekében a táplálkozás tekintetében.

Nem véletlenül írtam tudatos és ésszerű táplálkozást helyes táplálkozás helyett.

Tudatosan kell étkeznünk, arra gondolva, hogy mindent a fogyásunk és a jövőbeni egészségünk érdekében teszünk. Ezért nem csak az étkezési szokásainkat, hanem a vásárlási és főzési szokásainkat is meg kell változtatnunk. Most a vásárlás kapcsán szeretnék megosztani néhány gondolatot.

Vásárlás:tudatosan kell vásárolnunk, meggyőződve arról, hogy általunk egészségesnek hitt termékek valóban megfelelnek-e a diétánk követelményeinek.Ne higgyünk a "light", a "csökkentett", az  "egészséges" feliratoknak. Lehet, a light csak csökkentett zsírtartalmat takar - s ahogyan azt személyesen is megtapasztaltam - miközben a termék cukortartalmát - ezáltal energiatartalmát - megnövelték.

Kevés súlyfelesleggel rendelkező diétázóknak nagyon fontos meggyőződni az adott termék cukor (szénhidrát) tartalmáról valamint a zsírtatalmáról 

S minél kevesebb súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni - tapasztalatom szerint - annál jobban oda kell figyelnünk étkezési szokásainkra.

Ha csak napi 100 kalóriával több a szükségesnél az energiabevitelünk naponta, az kb. öt kg plusz súlyt eredményezhet egy év alatt.

S mennyi 100 kalória?

Kb. két kocka csokoládé, kb. 14 szem mandula, 26 szem pisztácia, 8 szem dió. 150 gramm burgonya (kb. 3 közepes szem), 6 közepes paradicsom, kb. 20-25 szem olívabogyó, 2,5 kígyóuborka, kb. 400 g karfiolrózsa, 400 g padlizsán, 600 g cukkini, 4 evőkanál ketchup, egy evőkanál majonéz.

De 3 dl 100%-os narancslé már 130 kalória! Az almalé és őszibaracklé pedig még ennél is magasabb kalória tartalmú! Egy kis poharas gyümölcsjoghurt 110-150 kalória mivel cukrozott gyümölcspéppel készül. Inkább készíts Te Magad pár szem gyümölccsel. 2 közepes alma kb, 100 kalória, egy közepes körte, kb. két teáscsésze dinnye, két barack, egy közepes banán, hat db sárgabarack, két dl sör, egy üres palacsinta, 16 gramm földimogyoró, 1,5 dl 2,8%-os tej, kb. 2 dl 1,5%-os tej, 26 gramm (2,6 dkg) trappista sajt.

Ugyancsak ügyelnünk kell ételeink minőségére is. Kerüljük a  a feldolgozott élelmiszereket, a fagyasztott félkész termékeket, a virslit, az olcsó felvágottakat.

Válasszuk inkább - akár kisebb mennyiségben . a kevesebb adalékanyag és zsírtartalmú gépsonkákat, felvágottakat, a hasznos összetevők magasabb aránya miatt még így is jobban járunk. Kerüljük a magas GI (glikémiás index) fehér liszttel készült kenyereket, helyette fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket. Építsük be a saját diétánkat a család étkezésébe kiegészítve azt az Ő táplálkozási igényük szerint.

Mindezen változtatások persze nem mindenkinek mennek azonnal és mindenre kiterjedően. Ha a fentiekben leírtakat nem tudjuk megtenni egyik napról a másikra, készítsünk tervet, hogy melyik nap milyen változtatást vezetünk be életünkben. Ne feledjük: nem egy-két hónap alatt szedtük össze túlsúlyunkat. Ne akarjunk pár hét alatt mindettől megszabadulni, illetve gondoljunk arra, a súlyfeleslegtől tartósan szeretnénk megszabadulni.

Innen folytatom legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://obesitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5514015928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása