Újjászületés - avagy utam egy egészségesebb élet felé

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

ELSŐ LÉPÉSEK A NORMÁLIS ÉLET FELÉ II.

Amikor a fogyókúrád a napi rutin részévé válik

2018. június 05. - Esoxlucius

szilveszter_042.jpg

Újra tervezés. Mondaná a GPS, ha letérnél a helyes útról. Igen, Neked is ezt kell tenned, ha bármekkora túlsúllyal rendelkezel, s szeretnél tőle megszabadulni. Újra kell tervezd az életedet, életmódot kell váltanod. No, persze, jöhet számtalan kifogás: család, munka, kevés szabadidő. De azt tudnod kell, a fogyókúra áldozattal jár. Nézzük, miből is állt a én fogyókúrám.

Mivel az első beszélgetés során elhangzott részemről, hogy én bizony gyerekkorom óta nem tudok reggelizni, mivel Édesanyám iskolába indulás előtt jó, ha egy pár korty teát belém tudott erőltetni, így nem tudom elfogyasztani a Doktornőm által javasolt reggelit - amint azt már korábban írtam, abból állt volna, hogy egy szelet kenyeret, egy szelet sonkát, egy körözöttel töltött paprikát és fél liter joghurtot kellett volna elfogyasztanom reggelire - így a Doktornőm egy speciális tápszert ajánlott, ami cukorbetegek diétájának támogatására készült. De itt NE ADD FEL Kedves Olvasó!

Jelenleg ezen szer nélkül fogyókúrázom ismét, a Doktornőm által megalapozott diéta szerint és hat hét után 11 kg-os fogyást értem el.  A későbbiek során belekezdek az újabb, második fogyókúrám taglalásába is, melynek során szeretném elérni, hogy testsúlyom 100 kg alá, illetve a lehető legalacsonyabb, egészséges szintre csökkenjen.

Tehát lássuk, belgyógyász Doktornőm segítségével és támogatásával hogyan is fogytam le, mik ezen módszer alapjai:

Első pillér: három pillére közül az első: ne rángassuk szervezetünk inzulinszintjét. Szervezetünk csak akkor nyúl a zsírtartalékokhoz, ha egyenletes inzulinszinttel rendelkezik. Mit jelent ez a gyakorlatban? Étkezzünk naponta háromszor - igen, ez nekem is meglepő volt, hiszen cukorbetegként állandóan a fülemet rágták a napi ötszöri étkezés miatt - s lehetőleg két étkezés között teljen el 5-6 óra szünet. Vagyis, ha reggel hétkor étkeztünk, akkor a következő étkezés tizenkettő és tizenhárom óra közé kell, hogy essen. A vacsoránk pedig ennek megfelelően tizenhét és tizenkilenc óra közé. Étkezés szempontjából ez mit jelent? Kerüljük a fehér lisztből készült ételeket, kerüljük a cukros ételeket, de étkezzünk ízletesen, jó minőségű alapanyagok felhasználásával oldjuk meg szervezetünk szükségleteinek kielégítését.

Második pillér: csökkentsük az étkezés során bevitt energia mennyiségét. Ne gondoljuk azonban, hogy minden finom falatról le kell mondanunk! Fogyókúrám során készítettem egy kg pacalra vetítve három evőkanál olajjal pacalpörköltet - tudtad, hogy a pacal mint alapanyag energiatartalma a csirkemell energiatartalmát sem éri el?? - készítettem pörkölteket, csirkepaprikást, fasírozottat, egyszóval nem kell lemondanod a finom falatokról. Idővel blogom menüpontjait "Receptek" menüponttal is bővíteni fogom, így mindenki számára megnyílik a lehetőség egy-egy komplett étkezés összeállítására.

Harmadik pillér: rendszeres testmozgás. Ne hagy abba az olvasást! Ez napi 30 perc, vagy két naponta egy óra folyamatos testmozgást jelent, egy héten 3-3,5 óra. Rendszeresen. Ez lehet séta, gyaloglás, úszás, kerékpár, a lényeg, hogy folyamatos legyen fél órán keresztül. Ha nem megy, akkor kezd el tíz perccel. Vagy ha nem bírják a lábaid, akkor kezdj el súlyzózni tele ásványvizes palackokkal. Ha növeled edzettségedet, illetve csökkented testsúlyodat, akkor folyamatosan növelheted a terhelést. Ez bizony kihagyhatatlan, bárki bármint is mond csodamódszerekről csodaszerekről, csodagépekről és egyéb pénzlehúzó termékekről.

Negyedik pillér: fokozzuk a szervezetünkbe bejuttatott folyadék mennyiségét. Lehetőleg fogyasszunk napi 3-4 liter vizet, illetve folyadékot, teát - persze cukor nélkül - de lehetőleg kerüljük az édesítőszeres üdítőket. Ne abból biztosítsuk a 3-4 literes folyadékbevitelt. Fogyasszunk rendszeresen csalánteát, amely segíti a szervezetünk méregtelenítését, illetve vízhajtó hatású is. Ha lehet, akkor egész napban egyenletesen elosztva vigyük be a fenti folyadékmennyiséget, hiszen, ha este próbáljuk utolérni magunkat, annak éjszakai - akár többszöri - felébredés lesz a vége, hiszen ami bemegy, az egy idő után távozni is szeretne a szervezetünkből, S kipihent szervezet tud igazán a fogyasztásunkkal törődni. Pihenés és rendszeres, kielégítő mennyiségű alvás nélkül fogyókúránk sokkal lassabb és keservesebb lesz.

Ötödik pillér: kerüljük, illetve csökkentsük a stresszt, vagy ha még is folyamatosan ér bennünket, akkor alkalmazzunk hatékony stresszoldó módszereket. Ennek első lépéseként térjünk vissza a fogyókúra harmadik pilléréhez. Igen, a rendszeres testmozgáshoz, hiszen ez is egy stresszoldó, stresszcsökkentő módszer, különösen, ha ezen közben a természetben, erdőben, parkban tartózkodunk. De hatékony lehet, ha nevetsz, nyújtózol, meditálsz. Vagyis kilépsz a napi rutinból.

S ha mindezen dolgok a napi rutinod részévé válnak, akkor elindulsz egy tartós, sikeres fogyás, egy egészségesebb, jobb minőségű élet felé. Gondold meg: ennyivel tartozol Önmagadnak. Bízz Magadban és vágj bele bátran! Én itt leszek, s ha kell, segítek.

Innen folytatom legközelebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://obesitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3614026076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása