Újjászületés - avagy utam egy egészségesebb élet felé

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

OBESITAS - FOGYÓKÚRA - ELHÍZÁS

HUSZONÉVE ....

2018. június 21. - Esoxlucius

dsc_0090.JPG

Talán 1993 tájékán volt ennyi a testsúlyom, mint ma. szinte el sem hiszem. Cipőben, felöltözve nem érem el a 109 kg-ot. Hogy ez is sok? Ez így igaz. No, persze a 163 kg-hoz képest, ami valaha voltam, már jobbnak tűnik. Sokkal jobbnak.

Nem is emlékszem, mikor mozogtam ilyen könnyedén, mikor aludtam ilyen jót és mikor ébredtem ennyire kipihenten, akár öt-hat órás alvás után is. Huszonéve ... Holott akkor még csak 25 éves voltam. Ma pedig napról-napra energikusabbnak érzem magam, s tudom, hogy minden egyes leadott kilóval csak könnyebb és jobb lesz. Jobb lesz a közérzetem, kevésbé leszek fáradékony, energikusabb lesz a mozgásom.

Igen, ez hajt előre, ez motivál a testmozgásom során is. Hogy napról-napra, percről-percre, mindenféleképpen egyre könnyebb és könnyebb vagyok. 

Lassan megy. Nem garantál két hét alatt húsz kilós fogyást. De működik. Ösztönözve arra, hogy elmondjam másoknak is: soha ne add fel! Tizenkét éve még gyártottam a kifogásokat a sok-sok kipróbált és nem működő diéták kudarca miatt. Azért nem működött, mert a hormonok. Azért nem működött, mert a cukorbetegség. Azért nem, mert a gének. Nyilván vannak gátló tényezők, egészségügyi problémák, gyógyszerek, amik gátolják, vagy éppen megakadályozzák a fogyást. De higgyük el, amit nagyon sok szakember állít: fejben dől el. Egyáltalán nem biztos, hogy mi is azon kevesek közé tartozunk, akiknél megoldhatatlan problémák gátolják a testsúly csökkentést. Lehet, csak rosszul álltunk hozzá. Lehet, csak türelmetlenek voltunk. Lehet, nem tettünk meg mindent a siker érdekében. Miért gondoljuk azt, hogy amit hosszú évek munkájával "hoztunk" össze, attól pár hét alatt megszabadulhatunk? S miért hisszük azt, hogy ha lefogytunk, akkor már nem kell többé azért tennünk, hogy ezt az állapotot megőrizzük?

Igen. Fejben dől el. Tegyünk rendet a fejünkben, ne a kifogásokat keressük, hanem a megoldást. Ne az idő hiányát kutassuk, amit a mozgásra, vagy az egészséges étel elkészítésére fordíthatunk, hanem a szabad perceket, amiket mind ezekre fordíthatunk. Ne a hamis dicséreteknek higgyünk, amikben azt bizonygatják, hogy jól nézünk ki így is, vagy amiben azt állítjuk: mi így érezzük jól magunkat. Gondoljunk arra, ez valamikor megváltozik. Előjönnek a túlsúly mellékhatásai, majd jönnek a gyógyszerek, aztán a gyógyszerek mellékhatásai. Ezt akarjuk? Ugye nem!

Soha nem késő! A testsúly csökkentése minden életkorban hatékonyan csökkenti a betegségek kockázatát, növeli a várható élethosszt, valamint jelentősen javítja az életminőséget. S minél hamarabb elkezdjük, annál kevesebb mellékhatás alakul ki, valamint a várható élethosszunk is jelentős mértékben nő. Ne higgyük el azt a téves képzetet, hogy a kövérség az egészséggel egyenlő - téves magyar kifejezéseink, mint pl. a vitamingombóc, a majd kicsattan az egészségtől stb. csakis rossz irányba vezetik a gondolkodásunkat.

Lassan 50 éves vagyok ... Igen, s mégis meg tudom csinálni. Mert meg akarom csinálni. Ha még nem döntötted el, akkor figyeld hogyan csinálom, s ha elhiszed idővel hogy Te is képes vagy rá, akkor majd kezd el! Ha már eldöntötted, hogy Te is képes vagy rá, akkor kövess engem! Kövesd a példám. De ez nem verseny. Se az idővel, se mással ne versenyezz! Minden embernek más és más a tempója, A csiga is eléri egyszer a célját, csak kicsit lassabban. De nem lesz kevésbé boldog a célba érkezéskor.

KÖVESS!!! ....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://obesitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6814063581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása